Insurance and compliance

What does HIPAA require for security awareness training?

Updated

Short answer

The HIPAA Security Rule, at 45 CFR 164.308(a)(5), requires covered entities and business associates to implement a security awareness and training program for all members of their workforce, including management. It lists four addressable specifications: security reminders, protection from malicious software, log-in monitoring and password management. Addressable does not mean optional, and related documentation must be kept for six years.

What does 45 CFR 164.308(a)(5) say?

The Security Rule's administrative safeguards are in 45 CFR 164.308. Paragraph (a)(5)(i) sets the standard: "Implement a security awareness and training program for all members of its workforce (including management)."

That standard applies to covered entities (health plans, health care clearinghouses and most health care providers) and to their business associates. It covers everyone in the workforce, not only clinical staff or people in IT.

What are the four implementation specifications?

Paragraph (a)(5)(ii) lists four implementation specifications. All four are marked addressable in the current rule.

  • Security reminders: periodic security updates
  • Protection from malicious software: procedures for guarding against, detecting and reporting malicious software
  • Log-in monitoring: procedures for monitoring log-in attempts and reporting discrepancies
  • Password management: procedures for creating, changing and safeguarding passwords

Does addressable mean the training is optional?

No. The training standard itself is not addressable, so every regulated entity must have a security awareness and training program.

HHS explains that addressable does not mean optional. It means the entity must decide whether each specification is reasonable and appropriate for it. If it is, the entity must implement it. If it is not, the entity must document why and adopt an equivalent alternative measure where that is reasonable and appropriate.

In practice, few small practices can document a good reason not to send security reminders or teach staff about passwords and malicious software.

Does HHS say phishing simulations count as security reminders?

HHS Office for Civil Rights (OCR) addressed this in its first quarter 2022 cybersecurity newsletter. It said regulated entities should train workforce members to recognize phishing attacks and have a protocol for what to do when one is suspected.

The same newsletter gives sending simulated phishing emails to workforce members as an example of a security reminder, used to gauge how well training is working and to offer targeted follow-up training. It also warns that training can fail when staff see it as a "check-the-box" exercise.

OCR also notes that senior executives are often targeted by phishing, which is one reason the standard names management explicitly.

What about the HIPAA Privacy Rule and documentation?

The Privacy Rule has its own training standard at 45 CFR 164.530(b). Covered entities must train all workforce members on their privacy policies and procedures, train new workforce members within a reasonable period after they join, and retrain people whose functions are affected by a material change in policy. That training must be documented.

Under 45 CFR 164.316(b)(2)(i), Security Rule documentation, including records of actions and activities the rule requires, must be kept for six years from the date it was created or last in effect, whichever is later. Dated training records are part of that.

Is the HIPAA training requirement changing?

On December 27, 2024, HHS issued a notice of proposed rulemaking to update the Security Rule. Among other changes, it proposes removing the distinction between required and addressable specifications, so most specifications would become required.

As of this page's update date, that proposal has not been finalized. HHS states that the current Security Rule remains in effect while the rulemaking is under way. Practices should follow the current rule and watch for a final rule.

How can a small practice keep training records?

A small clinic or dental office usually needs three things: training that happens on a schedule, periodic reminders through the year, and records it can produce if OCR, an auditor or an insurer asks.

NetMinder is a phishing simulation and awareness training platform that MSPs run for their clients under their own brand. It sends monthly practice phishing emails, shows a short lesson when someone clicks, and produces per-employee certificates and a training report for any date range. These records can help a practice document its training. NetMinder does not make a practice HIPAA compliant, and the practice remains responsible for its own Security Rule and Privacy Rule obligations.

Sources

  1. 45 CFR 164.308 Administrative safeguards (eCFR)
  2. 45 CFR 164.316 Policies and procedures and documentation requirements (eCFR)
  3. 45 CFR 164.530 Administrative requirements (eCFR)
  4. HHS: Summary of the HIPAA Security Rule
  5. HHS OCR: Quarter 1 2022 Cybersecurity Newsletter
  6. HHS: HIPAA Security Rule Notice of Proposed Rulemaking fact sheet

Common questions

Is security awareness training required under HIPAA?

Yes. 45 CFR 164.308(a)(5)(i) requires covered entities and business associates to implement a security awareness and training program for all members of their workforce, including management.

How often does HIPAA require security training?

The current Security Rule does not set a fixed frequency. It requires a training program plus periodic security reminders, an addressable specification. The Privacy Rule requires training for new workforce members within a reasonable period and after material policy changes.

Are phishing simulations required by HIPAA?

HIPAA does not name phishing simulations. HHS Office for Civil Rights has given simulated phishing emails as an example of a security reminder under 164.308(a)(5)(ii)(A), which is an addressable implementation specification.

How long must HIPAA training records be kept?

Security Rule documentation must be retained for six years from the date it was created or the date it was last in effect, whichever is later, under 45 CFR 164.316(b)(2)(i).

Do business associates have to train their staff?

Yes. The security awareness and training standard in 164.308(a)(5) applies to business associates as well as covered entities, so a business associate must train its own workforce members.

Is this page legal advice?

No. This page is general information about the HIPAA Security Rule and HHS guidance as of the date shown. Your obligations depend on your role and risk analysis, so confirm your situation with a HIPAA lawyer or compliance professional.

Read next

Insurance and complianceDo cyber insurers require security awareness training?Many cyber insurers ask about security awareness training, and some ask specifically about phishing simulations and how often staff fail them. Requirements vary by insurer, form and policy size: some applications ask several detailed training questions, others ask none. Answer every question accurately, because insurers rely on the application, and keep records that prove what you said.Phishing basicsWhat is a phishing simulation?A phishing simulation is a harmless practice email, built to look like a real scam, that an organization sends to its own staff. It shows who clicks, who reports it and who ignores it, then gives a short lesson to anyone who falls for it. The aim is practice and feedback, not punishment, so people get better at spotting and reporting real phishing.Phishing basicsHow often should you run phishing simulations?For most small businesses, once a month is a sensible default: one short practice email per person, with a quick lesson for anyone who clicks. Official guidance from the NCSC, the Canadian Centre for Cyber Security and NIST does not set a fixed frequency. Monthly is a practical choice because it builds a habit, gives a usable trend and stays light enough that staff do not resent it.Insurance and complianceDoes the FTC Safeguards Rule require security awareness training?Yes. Under 16 CFR 314.4(e)(1), businesses covered by the FTC Safeguards Rule must provide their personnel with security awareness training that is updated as needed to reflect risks found in their risk assessment. The rule covers many small non-bank financial businesses, such as tax preparers, mortgage brokers and auto dealers that arrange financing, and the training requirement applies regardless of size.

Run this for every client.

NetMinder runs monthly practice emails, short lessons and insurer-ready reports under your brand.